Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
“Dzieciaki! Jedzcie zdrowo”
Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia w lekcjach na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest kampania “Śniadanie Daje Moc”. Badania z 2010 roku pokazują, że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze spożycia śniadania. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentracje uczniów. Nauczyciele zaangażowani w akcję, organizują w klasach wspólne spożywanie śniadania, przygotowują kanapki lub przekąski z klasą w ramach zajęć lekcyjnych oraz uświadamiają wychowanków o roli śniadania w codziennej diecie.
Zdrowa dieta dla starszych
Coraz więcej serwisów poświęconych gotowaniu włącza się w akcję Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Obecnie mamy “modę” na zdrowe żywienie. Bary typu slow food, cieszą się ogromną popularnością. Wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania. Nie mniej jednak jest to nadal ogromne pole do działania. Tego dnia chcemy Cię zachęcić, abyś przyjrzał się uważnie, co spożywasz. Jak wyglądały Twoje posiłki w ciągu ostatniego tygodnia? Czy jadłeś codziennie śniadanie? Czy w Twojej diecie nie zabrakło ważnych składników (np. ryb, owoców, warzyw? Ile jesz słodyczy? Czy nie masz problemów z odpowiednią wagą ciała? Zdrowa dieta jest podstawą do dobrej kondycji i zdrowia.