8 kwietnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Opozycji przeciwko Organizmom Zmodyfikowanym Genetycznie. Głównym założeniem jest uświadamianie ludziom jak niebezpieczne może być spożywanie żywności zawierającej GMO. Uczestnicy otwarcie manifestują swój negatywny stosunek do wprowadzania na rynek przetworzonej żywności.
Aby zrozumieć powagę sytuacji trzeba najpierw odpowiedzieć na pytanie czym jest GMO? GMO to genetycznie modyfikowane Organizmy, które tworzone są przy pomocy różnego rodzaju technik niezgodnych z naturą. Do tego celu używane są metody inżynierii genetycznej. Stosuje się je po to, aby uzyskać lub dokonać zmian ich cech fizjologicznych. Pierwszy genetycznie zmodyfikowany organizm powstał w 1973 roku, natomiast do sprzedaży pierwszych zmodyfikowanych roślin doszło w 1994 roku w Stanach Zjednoczonych. 3 lata później zaprzestano ich sprzedaży. Technologia GMO stosowana jest także w przemyśle oraz farmacji. Jednak w tym przypadku Organizmy nie trafiają do środowiska. Największe kontrowersje GMO pojawiają się w przypadku roślin oraz zwierząt hodowlanych, ponieważ stanowią one ogromne zagrożenie dla zdrowia organizmów oraz środowiska naturalnego. Zdaniem osób, które stosują GMO ich plony są znacznie większe jednakże nie jest to prawdą. Naukowcy udowadniają, iż rośliny te nie są aż tak wydajne jak twierdzą rolnicy .
Jakie są rodzaje modyfikacji genetycznej? Modyfikacje można podzielić ze względu na sposoby jej dokonywania takie jak:
- dokonywanie zmian aktywności genów, które występują naturalnie w danym organizmie,
- do danego organizmu wprowadza się dodatkowe kopie genów znajdujących się w nim,
- wprowadza się obcy gen nie będący częścią danego organizmu.
Tego rodzaju modyfikacje mają różnego rodzaju zastosowania. Są one bardzo często stosowane w produkcji różnych chemicznych substancji. Można tu niewątpliwie wyróżnić insulinę. Organizmy transgeniczne wykorzystywane są również podczas badań nad różnymi chorobami np. rakiem. Warto podkreślić, iż naukowcy z Kanady przedstawili szereg dowodów świadczących o tym, że pestycydy, które pochodzą z upraw Organizmów Modyfikowanych Genetycznie mogą przedostać się do krwiobiegu, co ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Modyfikacje genetyczne mają wpływ na zwiększenie odporności roślin na środki służące eliminacji chwastów, także na wysokie temperatury i zmiany klimatu. Wpływają one także na przedłużenie świeżości takich produktów jak owoce czy warzywa jednocześnie zwiększając ich rozmiar. Stosowane są także w celu poprawienia smaku danego produktu, jako tzw. ulepszacz.
Organizmy Modyfikowane Genetycznie są na tyle niebezpieczne, że kraje takie jak Niemy, Włochy oraz Francja wprowadziły całkowity zakaz ich używania. Warto przyłączyć się do akcji przeciwko GMO i przeciwstawić się jego obecności w naszym kraju. 8 kwietna w wielu miastach w Polsce będą odbywały się protesty z troski o zdrowie i życie społeczeństwa. To od nas zależy czy GMO będzie istniało na polskim rynku. Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia znajdujące się na opakowaniu. Wybierajmy te z napisem „wolne od GMO”. W Internecie można także odnaleźć czarną listę produktów, na której znajdują się te, które zawierają Organizmy Modyfikowane Genetycznie.